NAMAZ
NAMAZ NİÇİN KILINIR
Allah,kıyamet gününde kendi haklarından ilk hesaba çekecegi şey namazdır .Namazı kılmayan kimseye Allah'ın koruması yoktur.Müslüman ilk olarak Allah'ın bir emri oldugu için namaz kılmak zorundadır.

NAMAZIN FARZLARI
Namazın farzları on ikidir. bunların bir kısmı namazdan önce olup namaza hazırlık niteligindendir.Bunlara ''namazın şartları''denir.Bir kısmıda namaza durunca yapılır ki bunlarada ''namazın rükunları''denir.
Namazın şartları
1.Hadesten Taharet
2.Necasetten Taharet
3.Setrü'l Avret
4.İstikbali Kıble
5.Vakit
6.Niyet
Namazın Rükunları
1.İftitah Tekbiri
2.Kıyam
3.Kıraat
4.Rükü
5.Sücud
6.Kade-i Ahire
Namaz çeşitleri
2- Vacib namazlar: Vitr namazı, bayram namazlarıdır. Kazaya kalan vitr namazını da, kaza etmek vacibdir.

1- Farz namazlar: Bunlar beş vakit namaz ile Cuma ve cenaze namazıdır. (Cenaze namazı farz-ı kifâyedir)
3- Nâfile namazlar: Farz ve vaciplerden başka kılınan namazlara Nafile Namazlar denir. Bes vakit namazın sünnetleri, (Nâfile namazları, sünnet namazların dışında ayrı bir kategori olarak ele alan bilginler de bulunmaktadır) teravih namazı ve sevab kazanmak niyyeti ile kılınan teheccüd, tehıyyetül- mescid, israk, duha, evvabin, istihare, tesbîh namazları gibi namazlar, nâfile namazlardır.
Namaz, islam dinince belli kurallara göre günde beş vakit yapılması Müslümanlar üzerine farz kılınmış olan ve islam'ın beş şartından birini teşkil eden ibadettir.
SABAH = 4
ÖĞLE = 10
İKİNDİ = 8
AKŞAM = 5
YATSI = 10+3=13
NAMAZIN İNSANA KAZANDIRDIKLARI
Namaz kılan insan, Yüce Allah'ın emrini yerine getirmiş ve onun sevgisini kazanmış olur. Allah'ın sevgisini kazanmak, en büyük mutluluktur. Çünkü Allah sevgisini elde etmiş olan, onun dostu olur
Namaz insana her zaman Allah'ı hatırlatır. Allah'ı hatırlamakla insan, kendini ve sorumluluklarını hatırlar. Başıboş yaratılmadığını, yaptıklarından dolayı hesaba çekileceğini hatırlar.
Namaz insanı kötülüklerden korur. Sürekli Allah'ı hatırlayan biri, yasaklanmış kötü işlerden uzak durur. Allah'a yakın olan biri şeytana ve onun işlerine uzak olur.
Namaz insana planlı hareket etmeyi öğretir. Namaz kılan bir insan, gününü beş vakte böler. İşlerini ona göre organize eder. Planlı hareket etmeyi öğrenir.
Namaz insanlara birlik olmayı öğretir. Namazlar her mahallede cemaatle kılındığında, insanları bir araya getiren bir ibadet olur. Böylece namaz, insanları bir araya getirir; onları birbirine kaynaştırır.
Bildiğiniz gibi namaz için abdestli olmak, bedenin ve elbisenin temiz olması şarttır. Bu da insanlara temiz olmayı, topluluk içinde temiz ve düzenli olmayı öğretir. (Dr. Ali Kuzudişli -dinibil.com)
NAMAZI BOZAN DURUMLAR
1. Namazda konuşmak (Bilerek, unutarak, uyuklayarak, az veya çok her türlü konuşmak namazı bozar.)
2. Namazda bir sey yiyip içmek (Namazda, ağza dışarıdan susam tanesi kadar küçük bir şey bile alınıp yutulsa namaz bozulur. Dişler arasında kalmış nohut büyüklüğündeki bir yemek kalıntısını yutmak da namazı bozar.)
3. Kendi duyacağı kadar gülmek (Başkalarının işiteceği şekilde gülmek, namazla beraber abdesti de bozar. Tebessüm etmenin, namaza ve abdeste zararı yoktur.)
4. Namazda, yönünü Kıbleden başka bir tarafa çevirmek
5. Namazdayken birine selam vermek veya birinden selam almak (Yanılarak yapmakta namazı bozar.)
6. Namaz kılan kişinin, dışarıdan kendisini gözlemleyen birine, namaz kılmıyor izlenimini verecek tavır içinde olması
7. Dünyalık bir dertten ve sıkıntıdan dolayı sesli olarak ağlamak veya inlemek (Ağlamak, cennet ve cehennemi hatırlamadan meydana gelmişse namazı bozmaz.)
8. Zorla öksürmeye çalışmak, boğazdan sesler çıkarmak
9. Kur’an’ı yanlış okuyarak anlamını bozmak
10. İmama uymuş kimsenin namazın hareketlerini imamdan önce yapması (İmamdan önce rükûa gitmek ve imamdan önce rükûdan kalkmak gibi)